Hvordan beskærer man et oliventræ?

Oprettet d. under Pleje af dine planter, Oliven

Hvordan beskærer man et oliventræ?

Du kan sagtens beskære og forme et oliventræ, så det bliver pænt eller måske blot fylder mindre. Her får du de bedste tips til, hvordan du beskærer et oliventræ.

Oliventræer tåler kraftig beskæring. De kan studses, formes, klippes og stynes. På den måde ligner oliventræet sin ret nære slægtning, ligusterbusken.

Men inden du finder havesaksen frem, er det en god idé at gøre sig nogle tanker om, hvad du ønsker at opnå med din beskæring.

Tre gode grunde til beskæring

Overordnet set er der tre gode grunde til at beskære.

Den første grund er træets udtryk. Du vil måske foretage en æstetiske beskæring, fordi du ønsker, at dit oliventræ har et bestemt udseende. Skal det være højt, bredt eller med en kugleformet krone?

Den anden grund er træets størrelse. Det kan være, at du vil begrænse træets og måske især kronens størrelse eller forkorte lange grene. Det kan man kalde en praktisk beskæring.

Den tredje grund er det, som man kan kalde den nødvendige beskæring, hvor du fjerner grene, der er døde som følge af svamp eller råd, på grund af tørke, eller fordi de er frosset tilbage om vinteren.

Form kronen, som du vil

Den æstetiske beskæring handler selvfølgelig først og fremmest om at forme kronen. Det kan du gøre efter smag og behag. Den kan være flad, rund eller måske endda klippet som en fugl. Her kan du eventuelt benytte en skarp hækkesaks, hvis du ikke har tålmodighed til at klippe hver enkelt gren.

Men med den æstetiske klipning kan du også foretage en simpel opstamning, hvor du fjerner alle grene op langs stammen helt op til den kronens ønskede underkant. Det kan også være omvendt: At træet skal have et busket udseende, og så er det toppen som skal klippes ned, mens grene på stammen får lov at blive siddende.

Den bedste beskæring for træet

Det er skånsomst at beskære et oliventræ om vinteren eller først på foråret, mens det stadig er i dvale. Men sunde træer kan beskæres hele året uden at tage varig skade.

Det er bedst for træet, hvis du følger nogle simple beskæringsregler.

 

Beskær grenene helt ind til stammen, så træet nemt kan lukke sårene.

 

Større grene fjernes lige over en sidegren eller helt inde ved stammen, så der ikke sidder en stab tilbage uden på stammen. På den måde kan træet nemmest lukke såret, og du undgår at skabe en åben dør for svampeinfektioner og råd.

Mindre grene klippes tæt over en knop, et bladhjørne eller en lille sidegren, som man også her undgår, at alt for meget ved – som senere dør – rager op over den levende del af grenen.

Det rette værktøj er skarpt

For træet er det også en fordel, at du benytter en skarp havesaks. Det giver et rent snit, som træet nemmere kan lukke, og det ser jo også bedre ud end flossede ender.

Større grene (med en tykkelse over 25-30 mm) bør klippes med en grensaks af typen med to håndtag på cirka 50 cm (”ørnenæb”). Denne type saks er nemmere at klippe med end små havesakse, og du kan fjerne grenen i ét klip, hvilket giver en pæn afslutning på den beskårne gren.

Held og lykke med beskæringen!

Læs Florentsias basisartikel om oliventræer

Hvis du vil have yderligere information om pasning af oliventræer, kan du læse Florentsias introduktionsartikel om pasning af oliventræer.

I artiklen finder du også links til en masse guide-artikler, der i flere detaljer fortæller, hvordan du får et flot oliventræ, som trives.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar