Hvilket citrustræ skal jeg købe, hvis jeg ønsker spiselig frugt?

Oprettet d. under Købsrådgivning, Citrus

Hvilket citrustræ skal jeg købe, hvis jeg ønsker spiselig frugt?

Mange citrustræer giver spiselig frugt af god kvalitet. Du kan enten nyde frugten frisk eller bruge den i for eksempel en marmelade. Læs her, hvilke citrustræer der giver den bedste spisefrugt.

Drømmer du om at nyde frugten fra dine egne citrustræer her i Danmark? Den drøm kan blive til virkelighed. Du skal blot købe et citrustræ i. Store træer giver mere frugt end små, men selv mindre træer er leveringsdygtige i god frugt.

Du kan høste frugten fra mange slags citrustræer i urtepotte. De mest oplagte frugter er dem, du kender fra butikshylderne: appelsiner, mandariner, citroner, limefrugter, pomeloer, grapefrugter og kumquatter. Men der er endnu flere. Det vender vi tilbage til.

Fra blomst til frugt

Hver eneste frugt begynder som en smuk og velduftende blomst, der for de fleste citrusarters vedkommende springer ud om foråret. Blomsten er selvbefrugtende, så du behøver ikke et han- og et huntræ. Står citrustræet indenfor, kan du hjælpe bestøvningen på vej ved at pensle blomsten eller puste på den, men det har ikke den store betydning.

Frugten udvikler sig og modnes langsomt. Der kan gå et år til halvandet fra blomstring, til at en frugt er plukkemoden. Så man skal have lidt tålmodighed. Men det er ventetiden værd.

De fleste citrustræer udvikler mange flere frugter, end de kan bære. Derfor er det en helt naturlig proces, at en del frugter falder af undervejs, især mens de stadig er små.

Saftig smag

Det skal også nævnes, at god frugtsætning kræver, at citrustræet trives. Vi skal ikke her komme ind på, hvordan du passer et citrustræ bedst muligt. Det kan du læse om i flere af vores andre blogindlæg (for eksempel i dette indlæg: Sådan holder du et citrustræ sundt og frodigt). Men her skal vi blot nævne, at tilpas med gødning, en kølig overvintring og masser af lys i vækstsæsonen fremmer blomstringen og dermed frugtsætningen.

I Danmark er der ikke så meget sollys som sydpå. Derfor har friske frugter fra citrustræer herhjemme som regel en lidt mindre kraftig smag, end de frugter du kan købe i butikkerne. Men de hjemmedyrkede er fulde af saft og frisk smag, hvis du plukker dem på det rette tidspunkt. Læs her om, hvordan du finder ud af, om citrusfrugten er moden.

Gode citrustræer med frugt

Hvilke citrustræer er bedst, hvis du ønsker spiselig frugt? Her er vores fem favoritter – og hvad du kan bruge dem til:

Appelsin (Citrus sinensis)
Appelsintræet blomstrer primært om foråret. Sidst på vinteren eller næste forår er frugten moden – det afhænger af overvintringen og af sorten. Du kan spise frugten frisk fra træet. Den er ikke helt så kraftig i smagen, som de appelsiner, du køber i supermarkedet, men er meget mere saftig og har smagsnuancer, du normalt går glip af. Frugten er også velegnet til appelsinmarmelade, hvor du eventuelt koger skallen med og supplerer med andre citrusfrugter.

Mandarin (Citrus reticulata)
Vores erfaring er, at mandarinen er den citrusart, der direkte fra træet smager mest som i syden, når du dyrker den herhjemme. Du får en saftig frugt med masser af dejlig mandarinsmag. Mandariner er dog ikke så egnede til marmelade; smagen er lidt flad. Mandarintræet blomstrer primært om foråret og giver moden frugt i løbet af vinteren.

Citron (Citrus limon)
Hjemmedyrkede citroner er lige så velegnede til brug i varme retter og på kold fisk, som de citroner du køber i en butik. Citronerne dufter fantastisk, når du skærer dem op direkte fra træet. Et citrontræ må man bare have. Citroner blomstrer hele året, men mest i den lyse og varme del af året. På et stort, sundt citrontræ kan der sidde både umodne og modne frugter.

Lime (Citrus latifolia og Citrus aurantifolia)
Der findes to slags ægte limetræer: persisk lime og mexikansk lime (foruden en række andre træer, hvis frugt kan bruges ligesom lime). Begge de to limetræer giver glimrende frugter, som sagtens kan konkurrere med butiksindkøbt frugt til mad og drinks. Normalt plukker man limefrugten, når den stadig er grøn. Men lader man den sidde lidt længere, bliver den efterhånden gul ligesom en citron, og juicekvaliteten er stadig god. Blomstrer typisk om foråret og har grønne frugter i passende størrelse den følgende vinter.

Pomerans (Citrus aurantium)
Denne frugt er måske ikke så kendt herhjemme. Den er appelsinens sure ”storebror", men er perfekt til marmelade. Du kender måske den britiske appelsinmarmelade, som er lavet af ”Seville Orange”. Her er der anvendt netop pomerans, som i marmelade giver en kraftigere og mere nuanceret smag end almindelige appelsiner. Skallen koges med.

De sjældne og de uegnede

Men du kan også vælge mere sjældne citrustræer med spiselig frugt. Blodappelsin (for eksempel Citrus sinensis moro), bergamotte (Citrus bergamia), chinotto (Citrus aurantium chinotto), purshalime (Citrus limetta pursha), palæstinensisk lime (Citrus limettioides) og cedrat (Citrus medica) – for at nævne de mest oplagte af specialiteterne – er alle er fremragende til marmelade.

Eller hvad med en kumquat (Citrus japonica), hvor frugten spises hel med skal, og hvor skallen er sød, mens frugtkødet er surt? Eller den australske fingerlime (Citrus australasica), også kaldet kaviarlime, der har en karakteristisk og lækker frisk smag.

Der er citrustræer, som ikke giver spiselig frugt. Dem skal du købe af andre grunde. Det er arter som kaffirlime (Citrus hystrix), hvor man bruger bladene i østerlandske retter, samt vild citron/bitterorange (Citrus trifoliata), hvor frugten hverken kan spises frisk eller anvendes i marmelade.

Lidt om citrusmarmelade

Marmelade af egne citrusfrugter smager fantastisk. Den kan laves på mange måder. Man kan nøjes en bestemt type frugt, for eksempel appelsin eller pomerans. Men man kan også blande flere forskellige frugter. Eksperimenter dig frem til den blanding, du kan lide, eller lad dig overraske af de smagsnuancer, som forhåndenværende frugter kan give. 

Her finder du en opskrift på citrusmarmelade – med bud på, hvordan du benytter flere forskellige slags citrusfrugter.

Held og lykke med din citrusplantage!
 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar