Lav en lækker marmelade af dine egne citrusfrugter

Oprettet d. under Livet med dine planter, Citrus

Lav en lækker marmelade af dine egne citrusfrugter

Her er en anvisning på en usædvanlig lækker marmelade, som du selv kan lave af de citrusfrugter, du plukker fra egne træer. God inspiration og god appetit!

Den bedste marmelade er den, man selv laver. Endnu bedre bliver den, hvis du bruger citrusfrugterne fra dine egne træer. Du behøver ikke at have en hel plantage af citrustræer. Fem-seks citrusfrugter kan blive til et skønt, stort glas marmelade.

Marmelade af citrusfrugter kan laves på mange måder. Her giver vi et bud på en marmelade, som vi i Florentsia ofte har glædet familie og venner med. Den er for sande marmeladeelskere.

Disse frugter skal du vælge

Citrustræer kan have plukkemodne frugter året rundt, men især om vinteren og om foråret. Klip frugterne af med en skarp saks. Undgå at rive dem eller brække dem af, da du så risikerer at beskadige de grene, som de sidder på.

Blandt de mest marmeladeegnede citrusfrugter er appelsin, cedrat, bergamotte, lime og pomerans, men eksperimentér, og find din favoritter.

Du kan benytte en enkelt slags citrusfrugt, for eksempel appelsin eller pomerans. Men vores erfaring er, at det er godt at blande syrlige og søde frugter (for eksempel lime og appelsin) med bitre frugter, hvor skallens smag dominerer (for eksempel cedrat og pomerans). Det giver en marmelade med mange spændende smagsnuancer. Nogle mennesker er ikke så glade for den bitre smag, og så skal man nedtone brugen af de bitre frugter.

Så går vi i gang

Under alle omstændigheder: Vask frugten grundigt i koldt vand, før du går i gang med at skære og koge. Der kan sidde spor fra gødning, snegle, lus, døde insekter og andet uden på skallen.

Vores metode er at anvende både skal og frugtkød. Det er ikke noget, vi selv har fundet på. Den britiske ”Seville Orange”-marmelade, som man herhjemme kan købe i blandt andet konservesdåser, består af skal og frugtkød fra pomerans. Her har man kogt hele frugter i en sukkerlage og derefter skåret dem ud i tynde strimler.

Den metode kan du sagtens efterligne. Du kan også vælge at skære frugten ud i strimler eller tern, før du koger den. Så er det nemmere at styre, hvor tyndt frugten skal skæres ud. Og vores anbefaling er, at du skærer frugten meget tyndt ud (1 mm). Men hvis du er vild med bitre bidder i marmeladen (det er vi), så kan du skære den grovere ud, evt. i tern.

Så koger vi marmelade

Vej nu frugten, og hæld op i en tilpas stor pande. Tilsæt kun en smule vand for at undgå, at frugten brænder på. Tænd for varmen – ikke for høj temperatur. Frugten skal simre 45-60 minutter afhængigt af mængde og tykkelse. Hæld eventuelt en smule vand ved, hvis massen ser ud til at koge tør.

Vej sukker af. Der skal være lige så meget sukker som frugt. Hæld sukkeret ned i den simrende marmeladelage, og lad det hele simre yderligere cirka 15 minutter. Skallerne i marmeladen har nu fået et glaseret udseende.

Det gør ikke noget, hvis marmeladen er en smule til den tynde side på nuværende tidspunkt. Den stivner, når den afkøles, på grund af pektinet i skallerne.

Afstem smagen med sukker

Smag på marmeladen. Skal den have lidt mere sukker, eller er den tilpas sød efter din smag?

Når du er tilfreds, hælder du den varme marmelade op i et eller flere skoldede glas med skruelåg eller patentlukning og lukker af. Lad marmeladen køle lidt af, før glassene sættes i køleskab.

Klar til at nyde lækkerierne

Allerede næste dag kan du smage på marmeladen. Brug en ren ske, og læg den ønskede mængde i en skål til servering. Luk igen til marmeladen i glasset.

Marmeladen holder sig længe uden at trække mug, hvis du lukker glasset hurtigt af, hver gang du med en ren ske tager noget af den lækre citrus. Sukkeret og det sure miljø virker konserverende. Og citrusmarmeladen bliver bare endnu bedre af at stå i flere uger.

Når eksperterne beskriver vin, taler de om ”noter”, de fine og dybe smagsnuancer. Denne marmelade har – næsten uanset valg af frugt – masser af dybde. Det er en himmerigsmundfuld, hvor du går på opdagelse i en masse spændende smage. Her er virkelig ”noter”.

Dette skal du bruge

Citrusfrugter: gerne både søde, sure og bitre
Sukker: cirka samme vægt som citrusfrugter
Vand: en smule, ikke for meget
En pande: størrelsen afhænger af mængden

Velbekomme!


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar