Hvornår kan jeg sætte mine citrustræer og oliventræer ud om foråret?

oprettet d. under Livet med dine planter, Citrus, Oliven

Hvornår kan jeg sætte mine citrustræer og oliventræer ud om foråret?

Solen står højt på himlen, og luften er lun. Det er forår. Men er det for tidligt at sætte alle sine planter ud i haven efter vinteropbevaring? Her fortæller vi, hvornår du rykker din plantesamling ud i det fri.

Citrustræer, oliventræer og mange andre subtropiske planter har bedst at stå ude i det fri i den lyse og varme årstid. Spørgsmålet er så, hvornår man om foråret kan bære træerne ud fra vinteropbevaringen og placere dem udenfor.

Det svarer på i denne guide om citrustræer og oliventræer. Her ser vi også på, hvor du skal stille dine citrustræer og oliventræer, lige efter de lige er kommet ud fra vinterhiet. De skal nemlig placeres på en bestemt måde.

For uanset om du opbevarer dine skønne planter i et opvarmet drivhus, et skur, et orangeri, en kælder eller et helt femte sted, så skal de selvfølgelig have den bedst mulige start på vækstsæsonen.

Lad dig ikke lokke af den første forårssol

Man kan godt blive fristet til at stille sine subtropiske træer ud i haven, når den første forårssol titter frem, og luften er mild og rar. Det er jo lige, før man selv har lyst til at blomstre i sådan et vejr.

Men foråret i Danmark er som bekendt lunefuldt – om end ikke altid lunt – og den ene dag kan vi have krokusser i solskin og 10 graders varme for den næste at stå op til rim i græsset eller sågar snefnug i luften.

Så det gælder med andre ord om at væbne sig med en smule tålmodighed. Det kan være svært, for det gibber jo i os havefolk, når dagene længes og dagslyset bliver stærkt.

Du kan selvfølgelig sætte dine planter ud, hver gang vejret er lunt og godt og tage dem ind igen, når vinteren truer med et sidste gensyn – og det er der sådan set ikke noget i vejen for – men det kan være et tungt arbejde, hvis man har mange, store planter.

Frosten er den største fare

Når planterne har stået indenfor, også selv om de har stået koldt, vil de begynde at ”vågne” i løbet af februar og marts. Dvaletiden er ovre. Og er de placeret et sted, hvor forårssolen kan skinne ind, så vil de, begynde at sætte nye blade og blomsterknopper.

På det tidspunkt tåler de ikke frost. Minusgrader vil svitse planterne, og der vil gå lang tid hen på sæsonen, før de retter sig igen, hvis de da ikke helt opgiver ævret. Du skal med andre ord ikke sætte dine planter udenfor, før du er sikker på, at risikoen for frost er væk.

Dette er den rette måned

Det betyder i Danmark, at du skal vente med at sætte dine citrustræer, oliventræer og andre vinteropbevarede planter udenfor indtil maj måned.

Du kan selvfølgelig holde øje med vejrudsigten for at se, om nattefrosten slår til igen. Men hvis du ikke har tid til det eller mulighed for det, så kan du følge nogle enkle tommelfingerregler. Den sidste nattefrost optræder nemlig ikke på samme tidspunkt alle steder i landet.

Inden vi når til reglerne, skal det lige tilføjes, at her taler vi om de typiske år. Der kan forekomme ekstreme afvigelser, hvor den sidste nattefrost på en lokalitet optræder allerede 20. marts eller så sent som 1. juni. Men det hører til sjældenhederne.

Det afhænger af, hvor du bor

Reglerne bygger på, hvor i landet du har din bopæl og altså dine planter. Helt ude ved kysterne er risikoen for nattefrost som regel forsvundet 1. maj. Det gælder også, hvis du bor midt i en større by som København, Aarhus, Odense og Aalborg. Ja, selv i mindre byer er der noget varmere mellem bygningerne end ude i det åbne land.

Længere inde i landet når temperaturen meget sjældent under de kritiske 0 grader efter 15. maj. Men vær alligevel lidt opmærksom på vejrudsigten. For der kan opstå frostskader på blade og blomster, selv om temperaturen i luften er 1-3 plusgrader. I klart vejr kan varmeudstrålingen fra overflader få temperaturen ned under 0 grader i græshøjde og på oversiden af blade.

Hvis du bor midt på Sjælland (især i Nordsjælland) eller midt i Jylland, er der en svag risiko for nattefrost helt hen til slutningen af maj. Vær opmærksom på det, hvis det er i et af de områder, du bor.

Sådan sætter du planterne udenfor

Når du har besluttet dig for at rykke dine planter ud af vinterhiet, bør du først kigge efter et godt sted at stille dem. Ikke permanent for sommeren. Men i de første par uger.

For planterne har hele vinteren stået godt beskyttet, men de har heller ikke fået ret meget solskin på ”kroppen”. Det skal du tage hensyn til, uanset om det er citrustræer, oliventræer eller andre subtropiske planter.

Hvis planterne kommer direkte ud i solen fra vinterhiet, sker der det samme som med menneskehud: Bladene bliver solskoldede og kan blive ødelagt.

Flyt dem gradvist ud i lyset

Så læg ud med at stille planterne et skyggefuldt sted. Det kan være under skyggegivende træer, på nordsiden af et hus eller under et lille halvtag. Der er mange muligheder. Når der så er gået 14 dage, kan du rykke dine planter gradvist mere ud i lyset, indtil du til sidst giver dem deres permanente sommerplacering.

På den måde giver du dine citrustræer, oliventræer, og hvad du ellers har af spændende vækster, den bedst mulige start på en dejlig sommertid.
 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar